Bir Adım Srebrenitsa (T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı – Gençlik Projeleri Destek Programı kapsamında desteklenmektedir)

Esasen coğrafyamızın bir parçası olan Bosna-Hersek’te yakın geçmişte yaşanan trajedi olan Srebrenitsa katliamını öğretebilmek ve gençlerde yakın tarih bilinci ve duyarlılığı oluşturması adına Bir Adım:Srebrenitsa projesini oluşturduk.

Her yıl 8 Temmuz - 11 Temmuz arasında yapılan “Marş Mira” “Barış Yürüyüşü” ne Liman Gençlik ve Kültür Derneği olarak üniversite öğrencilerimizle birlikte katılacağız.

3 günlük orman yürüyüşü ile başta Türkiye ve çeşitli ülkelerden çok sayıda katılımcıya yoldaş olma gayretindeyiz. Bu proje ile kamuoyunda Gençlik ve Spor Bakanlığımızın başlattığı bu tür çağrılara, diğer sivil toplum kuruluşlarının da ilerleyen dönemlerde katılımlar göstererek, farkındalıklar oluşturacaklarını umut etmekteyiz.

Projemizin ortakları Bayrampaşa Belediyesi ve Srebrenitsa Anneleri Derneği’dir (Bosna Hersek)

Srebrenitsa Katliamı Hakkında Bilgi

11 Temmuz 1995 sabahı Birleşmiş Milletlerin Hollandalı koruma güçleri, Srebrenitsa’yı güvenli bölge ilan etmelerinden ve ellerindeki silahları güvenlik nedeni ile alınmasına karşılık, hastalık ve açlık baş göstermesine rağmen BM Barış Gücü komutanı Fransız generalden alınan emir doğrultusunda Hollandalı askerler şehri boşaltıp, savunmasız bıraktı. Bosnalı halk köyüne silahsız, hasta ve bitkin, kapısında Ratko Mladiç komutasındaki Sırp askerleri ile karşılaşarak başlıyordu. Daha sonrasında Hollandalı ve Sırp komutanların hediyeleşmelerini gösteren videoları basına çıkmadan Sırplar şehri ele geçirdi ve bir hafta içinde 8300’ün üzerinde Bosnalı’yı öldürdü. Öldürmekten ziyade, Lahey Savaş Suçları Mahkemesince de yıllar sonra kabul edilen en büyük soykırımlardan biri olmuştur. Bu katliam sırasında Sırp kuvvetlerinin arasından Srebrenitsa’ya 110 km uzaklıktaki Tuzla şehrine kaçış başlamıştı. Sivil halka yönelik katliamla beraber, 12-15 bin arasındaki halk daha sonrasında “ölüm yürüyüşü” bugün ise “barış yürüyüşü” adını alacak bir yürüyüşe aç,susuz ve savunmasız olarak başladılar. Bu yürüyüş de orman içlerinde dağınık Sırp kuvvetleri ve keskin nişancıları için katliamın devamı demekti. Bir haftalık bir yürüyüşün neticesinde en yakın güvenli bölgeye ulaşıldığında ulaşan sayı 3500 idi. Bu yürüyüşte birçok Boşnak katledilmiş ve güvenli ulaşanlar ise bu şoku,trajediyi üzerlerinden atamamıştı. Günümüzde, toplu mezarların bulunmaya devam ettiği, her yıl tespit edilen kimliklerin hazır mezar taşlarına kavuştukları bir cenaze merasimi yapılmaktadır. Her 11 Temmuz sabahı Srebrenitsa ve Bosna halkı gözyaşıyla uyanmaktadır. Ölen kardeşlerinin anısına, 1995 yılında varılan Tuzla şehrinden 3 günlük, bugün “Barış Yürüyüşü” denilen bir yürüyüş bu sefer Srebrenitsa’ya doğru yapılmaktadır.

Bosna’da yaşanan acılar maalesef burayla sınırlı kalmamış ülkenin büyük bir kısmı kuşatma altına alınmıştır. Bu bölgelerden de öncelikli olarak Saraybosna, Mostar ve bu şehirlerin civarları gelmektedir.